Pečené kuriatka na veľkonočné pohostenie môžu mať aj podobu chutného dezertu, ktorý nielen pochutí, ale aj očarí. Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta sa deťom určite budú páčiť!
Suroviny na veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta:
- hrniec,
- škrabku na zeleninu,
- misku,
- metličku na šľahanie,
- potravinársku fóliu,
- šľahací mixér,
- papier na pečenie,
- valček,
- plech na pečenie,
- cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou,
- 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)
Krém:
- 500 ml mlieka
- kôra a šťava z 2 citrónov
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g zemiakového škrobu
- 30 g hladkej múky
- 2 žĺtky a 1 vajíčko
- 500 ml smotany na šľahanie (33%)
- štipka soli
Cesto:
- 240 ml vody
- 125 g masla
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 180 g polohrubej múky
- 6 vajíčok
Na ozdobenie:
- 100 g bielej čokolády
- zobáčiky a krídelká z fondánu
Postup:
Krém:
Do hrnca dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho preč zo sporáka a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
Tip
Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty, aby sa celkom rozpustil.
Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.
Craqueline:
Craqueline je sušienka, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar. V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.
Odpaľované cesto:
Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).
Mohlo by vás zaujímať
Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne. Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo. Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.
Zdobenie:
Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu.