Vafle sú svetoznámy múčnik z kysnutého i nekysnutého cesta, pečený medzi platňami s typickým mriežkovaním, s rozličnou náplňou. Môžeme si ich pripraviť ako teplé sviatočné raňajky, napríklad v nedeľu. Môžu byť slané i sladké. Záleží na našej chuti. Ja som pripravila náplň, ktorá je typická jesenná – s pikantnými jabĺčkami. Druhá náplň je kombináciou slaného syra a kyselkavých brusníc.
Vafle – suroviny:
- 250 g hladkej celozrnnej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 25 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky repkového oleja
- 450 ml mlieka
Náplň s pikantnými jablkami – suroviny:
- 1 polievková lyžica masla
- 4 jablká
- 4 polievkové lyžice hrozienok
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
Náplň s kozím syrom – suroviny:
- 6 polievkových lyžíc mäkkého kozieho syra
- 100 g kompótových brusníc
- 1 polievková lyžica lístkov čerstvého tymianu
- 1 štipka mletého bieleho korenia
- 1 štipka soli
Postup:
Najprv si pripravíme vafle. Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom a soľou. V druhej miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom. Postupne vmiešavame suché prísady a vypracujeme hladké cesto. Rozohrejeme vaflovač, povrch platní potrieme olejom. Do stredu nalejeme trochu cesta, uzavrieme a pečieme 4 až 5 minút. Pečieme, kým sa nám neminie cesto. Ak pečieme väčšie množstvo vaflí, udržujeme ich v teple v rúre, vyhriatej na 100°C.
Mohlo by vás zaujímať
Na náplň s pikantnými jablkami nakrájame jablká na malé kocky. V panvici rozpustíme maslo, nasypeme jablká a hrozienka namočené v rume a za občasného miešania opekáme, kým jablká nezmäknú. Potom dochutíme škoricou a zázvorom a javorovým sirupom.
Na náplň s kozím syrom zmiešame syr s lístkami tymianu a štipkou bieleho korenia a soli.
Servírovanie:
Na teplé vafle naložíme pikantnú zmes jabĺk a môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky.
Na teplé vafle so syrovou náplňou umiestnime lyžicu kozieho syra a naň lyžičku kompótových brusníc.