Koláčik ku káve či čaju, hodí sa na sladké raňajky i olovrant, aj ako pohostenie pre návštevu. Tvarohové tašky skvele chutia, pritom ich príprava je jednoduchá a rýchla. Cesto na tvarohové tašky je veľmi vďačné. Môžete z neho pripraviť sladké i slané dezerty, a výsledok vás príjemne prekvapí. V tvarohových taškách bude veľmi chutná napríklad aj orechová, alebo maková či tvarohová plnka. A ako obmenu vyskúšajte slanú verziu tvarohových taštičiek. Ako náplň požite hoci syr Niva, bryndzu zmiešanú s uvareným pretlačeným zemiakom, alebo aj pomletú salámu.
Tvarohové tašky s jahodami – suroviny:
- 250 g tvarohu
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- žĺtok na potretie
- jahody, alebo višne, prípadne hustejší džem
Postup:
Hrudkovitý tvaroh pretrite cez sito, pridajte zmäknuté maslo, lyžičku práškového cukru a vanilínový cukor a spolu dohladka vyšľahajte. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli a postupne primiešajte k tvarohovému základu. Na pomúčenej doske vymiešajte hladké cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky, aby cesto bolo vláčne a nelepilo sa. Hotové cesto nechajte v chlade asi 30 minút odpočívať, potom ho rozvaľkajte a a preložte z každej strany na stred. Opäť cesto rozvaľkajte a z oboch strán preložte. Tento postup zopakujte trikrát. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a formičkou na pirohy alebo guľatou formičkou povykrajujte kolieska v priemere asi 8 milimetrov.
Na každé koliesko položte podľa veľkosti 1 – 2 jahody, prípadne vykôstkované višne. Plniť môžete aj hustejším džemom, alebo orechovou či makovou plnkou. Každé koliesko v polovici prehnite, aby vznikol polkruhový piroh – taška. Okraje pritlačte k sebe, a pomocou vidličky ešte zatlačte po celom okraji, aby sa obe strany dokonale spojili. Tašky poklaďte na plech pokrytý papierom na pečenie a štetcom ich po celom povrchu potrite žĺtkom. Tašky dajte do vyhriatej rúry a pečte na 180 ° C asi 15-20 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.