Tento múčnik sa môže nazývať aj koláč lenivej gazdinky, pretože pri jeho príprave netreba cesto ani náplň miesiť či šľahať. Jednoducho všetky ingrediencie iba postupne vysypete na plech. Aj takto rýchlo a jednoducho si môžete pripraviť výborný šťavnatý koláčik. Ponúkame vám recept hneď na dva takéto rýchle sypané koláče s jablkami. Upečte si aspoň jeden z nich a presvedčte sa, že naozaj vám ušetria dosť veľa času i práce.
Sypaný tvarohový koláč s jablkami – suroviny:
- 3 poháre polohrubej múky
- 2 poháre kryštálového cukru ( podľa chuti aj menej)
- 1 prášok do pečiva
- 750 g tvarohu
- 2 balíčky vanilínového alebo vanilkového cukru
- 100 g hrozienok
- 400 g jabĺk
- 125 g masla
- 600 ml mlieka
- 3 vajcia
Postup:
Múku, kryštálový cukor a prášok do pečiva dôkladne premiešajte. Polovicu sypkej zmesi rovnomerne rozdeľte na plech, ktorý ste predtým vymastili tukom a vysypali múkou. Tvaroh rukou rozmrvíme a rovnomerne rozdelíme na múčnu zmes. Na tvaroh nasypeme vanilínový cukor a hrozienka ( môžete ich dať aj viac ako v recepte, alebo úplne vynechať). Ďalšiu vrstvu tvoria postrúhané jablká. Celú plochu prikryjeme druhou polovicou sypkej zmesi.
Mohlo by vás zaujímať
Maslo pokrájame na tenké plátky a rovnomerne ho rozložíme na celom povrchu koláča. Je lepšie, ak maslo pred tým nechátme v chladničke, aby sme ho mohli nakrájať na čo najtenšie plátky. V mlieku rozšľaháme tri celé vajcia a rovnomerne ich rozlejeme na cesto. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180 ° C a pečieme asi 40 minút, až kým povrch cesta nemá zlatohnedú farbu. Upečený koláč necháme vychladnúť a až potom ho pokrájame.