Preskočiť na obsah

Ricciarelli – tradičné mandľové sušienky zo Sieny

Ricciarelli
25 minút
25

Ricciarelli sú jemné, mandľové sušienky pochádzajúce zo Sieny v Toskánsku. Ich pôvod siaha až do 14. storočia, keď boli považované za luxusnú pochúťku podávanú na šľachtických dvoroch. Typické sú svojou mäkkou, žuvacou štruktúrou, jemne popraskaným povrchom a výraznou mandľovou chuťou.

Suroviny na Ricciarelli – tradičné talianske mandľové sušienky zo Sieny 🇮🇹🍪 (na cca 20 – 25 ks sušienok):

  • 200 g mletých mandlí (mandľová múka)
  • 150 g práškového cukru (+ extra na posypanie)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL mandľového extraktu (voliteľné, pre intenzívnejšiu chuť)
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 2 bielky (z veľkých vajec)
  • ½ ČL strúhanej citrónovej kôry
  • 1 PL medu
  • 30 g práškového cukru na obaľovanie

Postup:

Príprava cesta:
V mise zmiešame mandľovú múku, práškový cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a soľ.

Príprava bielkovej peny:
V inej mise vyšľaháme bielky do pevnej peny (nemusia byť úplne tuhé, ale mali by držať tvar). Postupne pridáme vanilkový extrakt, mandľový extrakt a med a jemne premiešame.

Bielkovú penu opatrne vmiešame do mandľovej zmesi. Vznikne mierne lepkavé cesto. Ak je príliš riedke, môžeme pridať trochu viac mandľovej múky. Cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke 6 – 12 hodín (ideálne cez noc), aby sa chute spojili.

Po vychladení z cesta formujeme malé oválne sušienky (pripomínajú tvar mandlí) a obaľujeme ich v práškovom cukre.

Pečenie:
Sušienky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C asi 15 – 18 minút. Povrch by mal mierne popraskať, ale vnútro musí ostať mäkké a vláčne.

Necháme vychladnúť na plechu a ešte teplé posypeme extra práškovým cukrom

Tipy:

Mandľová múka: Ak nemáte mandľovú múku, môžete použiť jemne pomleté lúpané mandle.
Odležanie cesta: Dlhšie chladenie zlepšuje chuť a textúru sušienok.
Skladovanie: Uchovávajte v uzatvorenej nádobe – vydržia niekoľko dní a dokonca sú lepšie na druhý deň!

🇮🇹 História a tradícia

Ricciarelli patria k najznámejším sladkostiam zo Sieny, spolu s Panforte di Siena. Ich recept je chránený a považujú sa za typický vianočný dezert v Taliansku.

Podávajú sa k espressu, dezertným vínam ako Vin Santo alebo Proseccu.

Vyskúšajte tieto tradičné talianske mandľové sušienky a preneste sa chuťou priamo do Sieny! Buon appetito! 🍪🇮🇹