🍊 Pomarančové donuty – Jemné, voňavé a plné citrusovej chuti
Tieto pečené pomarančové donuty sú ľahké, nadýchané a majú dokonalú kombináciu sladkosti a osviežujúcej citrusovej chuti. Navyše, sú pečené, takže sú o niečo zdravšie ako klasické vyprážané verzie!
Suroviny na pomarančové donuty (na cca 12 donutov):
Na cesto:
🔸 200 g hladkej múky
🔸 100 g cukru
🔸 1 ČL prášku do pečiva
🔸 ½ ČL jedlej sódy
🔸 1 štipka soli
🔸 1 ČL pomarančovej kôry
🔸 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
🔸 1 vajce
🔸 60 g rozpusteného masla (alebo kokosového oleja)
🔸 1 ČL vanilkového extraktu
Na polevu:
🔸 100 g práškového cukru
🔸 2 – 3 PL pomarančovej šťavy
🔸 1 ČL pomarančovej kôry

Postup:
Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180 °C a formu na donuty vymažte maslom alebo olejom. V jednej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, soľ a pomarančovú kôru. V druhej miske zmiešajte pomarančovú šťavu, vajce, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Spojte suché a mokré ingrediencie a premiešajte do hladkého cesta. Cesto prelejte do vrecka na zdobenie alebo lyžicou rovnomerne rozdeľte do donutovej formy (plňte do ¾ výšky).
Pečenie: Pečte 10 – 12 minút, kým donuty mierne nezhnednú a po stlačení pružne nevrátia tvar. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.
Pomarančová poleva: Práškový cukor zmiešajte s pomarančovou šťavou a kôrou, kým nevznikne hladká poleva. Každý donut namočte vrchnou stranou do polevy a nechajte stuhnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Tipy:
- Pre extra chuť môžete pridať štipku škorice alebo kardamónu.
- Donuty môžete posypať kandizovanou pomarančovou kôrou, orieškami alebo kokosom.
- Ak chcete luxusnejšiu verziu, pridajte do polevy trochu bielej čokolády.
🍩 Výsledok? Jemné, voňavé a osviežujúce donuty, ktoré vám prinesú slnečný deň ! 🌞