Preskočiť na obsah

Piškótová roláda s jahodami

Piškótová roláda s jahodami
30 minút
4

Piškótová roláda s jahodami – suroviny:

Piškóta:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc cukru kryštál
  • 5 lyžíc polohrubej múky

Citrónový curd:

  • 3 žĺtky
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 60 g cukru kryštál
  • 45 g masla

Vanilkový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g cukru múčky
  • 1 hrsť jahôd pokrájaných na menšie kúsky
  • gumený medvedíci na ozdobenie

Postup:

  1. Začnite s prípravou citrónového krému. V nerezovej alebo sklenenej miske zmiešajte žĺtky, citrónovú šťavu a cukor a položte ju na hrniec tak, aby sa miska nedotýkala vody. Za stáleho miešania varte pár minút, dokým zmes nezhustne na konzistenciu krému. Potom odstavte z tepla a ručne vmiešajte maslo. Nechajte vychladnúť.
  2. Bielka vyšľahajte na pevný sneh a dajte bokom. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do hustej peny. Múku preosejte a spolu s bielkovým snehom striedavo vmiešajte stierkou. Cesto opatrne, ale dôkladne premiešajte.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie, nalejte na neho cesto, povrch uhlaďte stierkou a pečte dozlata približne 9 minút.
  4. Na upečený piškótový plát položte navlhčenú utierku a za pomoci dosky na krájanie ho prevráťte. Zlúpnite papier na pečenie a roládu po dlhšej strane zaviňte aj s utierkou a nechajte vychladnúť.
  5. Na vanilkový krém dajte do mixéru mascarpone, smotanu, vanilkový extrakt a cukor, šľahajte na nízkych otáčkach asi pol minúty, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom zvýšte výkon takmer na maximum a rýchlo vyšľahajte tuhší krém.
  6. Vychladnutú roládu rozviňte, potrite citrónovým a vanilkovým krémom (časť si dajte bokom na záverečné zdobenie), posypte kúskami jahôd, zaviňte do rolády a nechajte asi hodinu vychladiť, aby náplň stuhla a spevnila. Potom na vrch rolády nastriekajte zvyšný krém a ozdobte medvedíkmi HARIBO Goldbären.