Parené buchty sú obľúbená slovenská pochúťka – jemné, nadýchané a plnené sladkým lekvárom. V kombinácii s mletým makom a krémovou vanilkovou omáčkou sú dokonalým dezertom aj hlavným jedlom.
Suroviny na parené buchty s makom a vanilkovou omáčkou (cca 12 ks):
🔹 Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 50 g cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- štipka soli
🔹 Plnenie:
- slivkový, marhuľový alebo iný obľúbený lekvár
🔹 Na posypanie:
- 100 g mletého maku
- 3 PL práškového cukru
- 50 g rozpusteného masla
Vanilková omáčka:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový struk alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 žĺtky
- 2 PL cukru
- 1 ČL kukuričného škrobu (voliteľné, ak chcete hustejšiu omáčku)
Postup:
Príprava cesta
V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte kvások postáť 10 minút. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Tvarovanie buchiet
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a nakrájajte na štvorce cca 8×8 cm. Do stredu každého dajte lyžičku lekváru, okraje spojte a dobre stlačte. Nechajte buchty ešte 15 minút podkysnúť.
Varenie na pare
Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Buchty položte na parák (alebo plátennú utierku natiahnutú cez hrniec), prikryte pokrievkou a varte 8 – 10 minút. Po uvarení ich potrite rozpusteným maslom, aby sa nezlepili.
Príprava vanilkovej omáčky
Mlieko zohrejte na miernom ohni spolu s vanilkovým strukom (ak používate extrakt, pridajte ho na konci). V miske rozšľahajte žĺtky s cukrom a škrobom. Horúce mlieko postupne prilievajte k žĺtkom za stáleho miešania. Zmes vráťte na sporák a zahrievajte, kým jemne nezhustne (nesmie vrieť!).
Servírovanie
Buchty posypte mletým makom zmiešaným s cukrom. Prelejte vanilkovou omáčkou a podávajte teplé.
Tipy na vylepšenie:
- Namiesto lekváru môžete použiť nutellu, tvarohovú náplň alebo ovocné pyré.
- Omáčku môžete urobiť aj čokoládovú pridaním kakaa.
- Buchty môžu byť ešte chutnejšie, ak do cesta pridáte trochu citrónovej kôry alebo rumu.
🥰 Tradičná lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku! Kto si dá? 😊