Preskočiť na obsah

Parené buchty s makom a vanilkovou omáčkou

120 minút
4

Parené buchty sú obľúbená slovenská pochúťka – jemné, nadýchané a plnené sladkým lekvárom. V kombinácii s mletým makom a krémovou vanilkovou omáčkou sú dokonalým dezertom aj hlavným jedlom.

Suroviny na parené buchty s makom a vanilkovou omáčkou (cca 12 ks):

🔹 Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 50 g cukru
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • štipka soli

🔹 Plnenie:

  • slivkový, marhuľový alebo iný obľúbený lekvár

🔹 Na posypanie:

  • 100 g mletého maku
  • 3 PL práškového cukru
  • 50 g rozpusteného masla

Vanilková omáčka:

  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 žĺtky
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL kukuričného škrobu (voliteľné, ak chcete hustejšiu omáčku)

Postup:

Príprava cesta

V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte kvások postáť 10 minút. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

Tvarovanie buchiet

Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a nakrájajte na štvorce cca 8×8 cm. Do stredu každého dajte lyžičku lekváru, okraje spojte a dobre stlačte. Nechajte buchty ešte 15 minút podkysnúť.

Varenie na pare

Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Buchty položte na parák (alebo plátennú utierku natiahnutú cez hrniec), prikryte pokrievkou a varte 8 – 10 minút. Po uvarení ich potrite rozpusteným maslom, aby sa nezlepili.

Príprava vanilkovej omáčky

Mlieko zohrejte na miernom ohni spolu s vanilkovým strukom (ak používate extrakt, pridajte ho na konci). V miske rozšľahajte žĺtky s cukrom a škrobom. Horúce mlieko postupne prilievajte k žĺtkom za stáleho miešania. Zmes vráťte na sporák a zahrievajte, kým jemne nezhustne (nesmie vrieť!).

Servírovanie

Buchty posypte mletým makom zmiešaným s cukrom. Prelejte vanilkovou omáčkou a podávajte teplé.

Tipy na vylepšenie:

  • Namiesto lekváru môžete použiť nutellu, tvarohovú náplň alebo ovocné pyré.
  • Omáčku môžete urobiť aj čokoládovú pridaním kakaa.
  • Buchty môžu byť ešte chutnejšie, ak do cesta pridáte trochu citrónovej kôry alebo rumu.

🥰 Tradičná lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku! Kto si dá? 😊