Výbornú zmrzlinu si pripravíte aj doma a nepotrebujete k tomu ani špeciálny prístroj na výrobu zmrzliny. Postačí, ak pripravený a ochutený krém dáte do vhodnej nádoby, prikryjete ju a necháte zamraziť v mrazničke. Aby bola zmrzlina jemná a krémová, musíte ju v polovici mrazenia vybrať a dobre prešľahať, aby sa v nej nevytvorili ľadové kryštáliky. Takto vyrobíte domáce zmrzliny rôznych chutí – ovocné, čokoládové, vanilkové. Táto maková zmrzlina má netradičnú chuť i vzhľad a chutí naozaj fantasticky.
Maková zmrzlina – suroviny:
- 160 g maku
- 650 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 1 lyžica maizeny
- 200 g kryštálového cukru
- 2 – 3 lyžičky vanilkovej esencie
- 3 lyžičky medu
- 675 ml smotany na šľahanie
Na omáčku:
- 500 g čerešní alebo 2 zavárané poháre čerešňového kompótu,
- 3 lyžičky maizeny
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Do kastróla dajte polovicu (325 ml) mlieka a nezomletý mak a pomaly zohrievajte až kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu a za stáleho miešania pomaly varte 10 – 15 minút. Nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor a maizenu vymiešajte do hladka. Druhú polovicu mlieka nechajte zovrieť a za stáleho miešania vlejte do neho pripravené žĺtky a pomaly varte, až kým nezačne hustnúť. Odstavte a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému primiešajte vanilkovú esenciu, med a uvarený mak. Šľahačkovú smotanu ušľahajte do polotuha a tiež zašľahajte do vaječného krému.
Mohlo by vás zaujímať
Hotový krém nalejte do pevnej plytšej nádoby. Prikryte fóliou a dajte do mrazničky zamraziť. Ešte kým nie je krém zmrazený celkom do tuha, vyberte ho, a ručným elektrickým šľahačom prešľahajte, aby sa v kréme rozbili kryštáliky ľadu. Hladký krém dajte opäť do mrazničky a dôkladne zamrazte. Zmrzlinu si pripravte najlepšie deň vopred a pred podávaním ju preložte asi na 15 minút do chladničky, aby bola krémová. Zmrzlinu podávajte nakrájanú na plátky alebo naberačkou vytvorte kopčeky a jednotlivé porcie polejte teplou čerešňovou omáčkou.
Mohlo by vás zaujímať
Čerešňová omáčka: Do kastróla dajte asi 200 ml jablkového džúsu alebo čerstvej jablkovej šťavy, pridajte vykôstkované čerešne a varte asi 5-10 minút do zmäknutia. Ak sú čerešne málo sladké, pridajte podľa chuti trochu cukru. V troch lyžičkách studenej šťavy vymiešajte do hladka maizenu a prilejte k uvareným čerešniam. Nechajte zovrieť, za stáleho miešania povarte asi 1 minútu, až kým omáčka zhustne. Nechajte trošku vychladnúť a teplú nalejte tesne pred podávaním na zmrzlinu. Ľubovoľne dozdobte napríklad lístkami mäty a šľahačky.