Kakaové crinkles s orechami – Popraskané čokoládové sušienky s chrumkavými orechmi 🍪✨🌰
Tieto kakaové crinkles sú ešte lepšie vďaka pridaniu chrumkavých orechov! Vo vnútri sú mäkké a vláčne, na povrchu krásne popraskané s cukrovým obalom. Perfektné na sviatočné pečenie aj ku káve.
Suroviny na kakaové crinkles s orechami (cca 20 ks):
- 200 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 100 g nasekaných orechov (vlašské, lieskové, mandle alebo pekanové)
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 60 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
🔹 Na obaľovanie:
- 50 g práškového cukru

Postup:
Príprava cesta
V mise zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli. V inej mise vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom, olejom a vanilkovým extraktom do peny. Postupne prisypávajte sypké ingrediencie a miešajte, kým nevznikne husté, mierne lepivé cesto. Pridajte nasekané orechy a premiešajte. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke stuhnúť.
Tvarovanie sušienok
Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky a tvarujte guľky s priemerom cca 2,5 cm. Každú guľku obaľte najprv v kryštálovom cukre (aby sa práškový lepšie prichytil) a potom v hrubej vrstve práškového cukru.
Mohlo by vás zaujímať
Pečenie
Guľky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozostupmi cca 4 cm, pretože sa pri pečení roztiahnu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev) cca 10 – 12 minút. Sušienky budú mäkké, ale po vychladnutí krásne stuhnú a zostanú vláčne.
Servírovanie
Nechajte crinkles úplne vychladnúť a podávajte s čajom, kávou alebo horúcou čokoládou. Skladujte ich v uzavretej nádobe, aby si zachovali svoju vláčnosť.
Tipy na vylepšenie:
- Použite mix rôznych orechov pre ešte bohatšiu chuť.
- Pre extra čokoládovú verziu pridajte kúsky horkej čokolády.
- Na vianočný nádych pridajte štipku škorice alebo pomarančovej kôry.
🍪 Čokoládové, orechové a nádherne popraskané – kto si dá? 😊