Lievance majú na Slovensku dlhú tradíciu. Kedysi boli považované za slávnostný pokrm. Najviac sa z neho tešia deti. Ale veľa ľudí si ich rado vychutná ako sladké raňajky. Pôvodné lievance sa pripravujú z kysnutého cesta. Dnes však nájdeme množstvo receptov na prípravu aj bez kysnutia. To nám ušetrí čas prípravy. Ja vám prinášam zdravší recept na lievance z jogurtu a špaldovej múky. Ľudia, ktorí neznášajú lepok, môžu nahradiť špaldovú múku bezlepkovou.
Jogurtové lievance s omáčkou z lesného ovocia – suroviny:
- 250 g bieleho jogurtu
- 200 g polohrubej špaldovej múky
- 1 celé vajce
- 1 malá štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička jedlej sódy
- Olivový olej alebo prepustené maslo na vyprážanie
- 300 g mrazeného lesného ovocia
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- Trochu mletej škorice
- Lístky mäty na ozdobenie
Postup:
Vaječný bielok vyšľaháme na sneh. Do misky dáme jogurt, vaječný žĺtok, jedlú sódu, vanilkový cukor a štipku soli a vyšľaháme. Postupne pridávame múku, až nám vznikne hustejšie cesto. Nakoniec rukou primiešame vyšľahaný sneh. Použijeme panvicu na lievance, vymažeme ju olejom alebo prepusteným maslom, vlejeme cesto a vypražíme lievance z oboch strán. Lievance z takejto panvice pekne držia tvar a sú vysoké. Ak takú panvicu nemáme, upečieme ich aj v obyčajnej panvici, len sa nám viac roztečú a budú nižšie. Chuť nám ale zostane rovnaká.
Mohlo by vás zaujímať
Na omáčku vložíme do menšieho hrnca mrazené lesné ovocie, pridáme cukor a škoricu a za občasného miešania necháme rozpustiť.
Servírovanie:
Lievance podávame teplé, preliate omáčkou z lesného ovocia, ozdobené lístkom čerstvej mäty. Ak sa nám nechce pripravovať omáčku, potrieme lievance obľúbeným lekvárom.
Mohlo by vás zaujímať
Lievance nám budú chutiť aj s tvarohom, ochuteným medom a vanilkou. Pre deti s vyšľahanou šľahačkou a čerstvým ovocím, posypané farebnou cukrovou dekoráciou na koláče. Je len na nás, akú chutnú prílohu vymyslíme.