V máji začína jahodová sezóna, a hoci si jahody môžeme dopriať po celý rok, teraz sú na pultoch čoraz častejšie aj tie domáce, slovenské, nielen z exotických krajín. Vďaka svojej úžasnej chuti, vôni i atraktívnemu vzhľadu patria jahody k najobľúbenejšiemu ovociu pri príprave ovocných zákuskov. Patrí k nim aj jahodové tiramisu, dnes už priam bestseller medzi jahodovými dobrotami. Ak ste ho ešte neskúsili, určite si ho zamilujete. Táto obmena tradičného talianskeho dezertu je sviežou a mimoriadne chutnou sladkou bodkou po slávnostnom obede, vhodnou tak na mimoriadne príležitosti, ako aj na ponúknutie návštevy ku kávičke, alebo hocikedy ako vynikajúce osvieženie.
Jahodové tiramisu – suroviny:
- 500 g jemného tvarohu ( alebo mascarpone)
- 200 g práškového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 2 vanilkové cukry
- 300 g jahôd
- podlhovasté piškóty
- 4 plátky želatíny
- griotku
- kakao
Postup:
Tvaroh, alebo mascarpone vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Smotanu na šľahanie s lyžicou cukru a vanilkovým cukrom do tuha vyšľahajte. Želatínu pripravte podľa návodu a keď začne tuhnúť, primiešajte ju k vyšľahanej šľahačke. Asi dve tretiny jahôd pokrájajte na malé kúsky a primiešame k tvarohu. Pridajte šľahačku a zľahka spolu zamiešajte. Hranatú formu ako na biskupský chlebíček vyložte potravinovou fóliou, tak, aby sa z nej hotový dezert dal ľahko vyklopiť. Na dno formy najprv nahusto úhľadne pokladieme prekrojené jahody, plochou stranou navrch, aby po vyklopení boli jahody červenou stranou navrch. Na jahody natrite vrstvu krému, a na to husto položte piškóty, rovnobežne s kratšou stranou formy.
Mohlo by vás zaujímať
Piškóty navlhčite vodou s griotkou, alebo jahodovou šťavou (môžete použiť aj jahodový sirup), no dávajte pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Nasleduje vrstva jahôd, na to krém, opäť piškóty, až do spotrebovania takmer celého krému. Posledná vrstva sú piškóty. Dezert prikryte fóliou a nechajte v chlade najlepšie na niekoľko hodín stuhnúť. Potom tiramisu opatrne vyklopte, odstráňte z neho fóliu a zvyškom krému potrite boky (nemusíte, dobre vyzerá aj bez toho). Kakao zmiešajte s práškovým cukrom a jahody ním cez sitko jemne poprášte.