Flódni – Tradičný maďarský koláč s makovou, orechovou a jablkovou plnkou
Flódni je tradičný maďarský židovský koláč, ktorý pochádza z židovskej komunity v Budapešti. Jeho charakteristickou črtou sú štyri vrstvy plniek – maková, orechová, jablková a slivková – oddelené tenkým vrstvami cesta. Tento koláč sa pečie najmä pri židovských sviatkoch, ako je Chanuka, ale dnes je obľúbený aj v bežnej maďarskej kuchyni.
História Flódni
Flódni je úzko spätý s židovskou kuchyňou v strednej Európe, predovšetkým v Maďarsku. Jeho korene siahajú do sefardskej židovskej tradície, kde boli vrstvené koláče veľmi populárne. Do Budapešti sa recept dostal v 19. storočí a stal sa ikonickým dezertom v tamojšej židovskej štvrti (VII. obvod). Dnes ho nájdete v mnohých budapeštianskych kaviarňach a pekárňach, najmä v historických podnikoch ako Fröhlich Cukrászda.
Suroviny na Flódni (na plech 25×30 cm):
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- 100 ml bieleho vína (suchého, alebo vody)
- štipka soli
Maková plnka:
- 150 g mletého maku
- 80 g cukru
- 100 ml mlieka
- ½ ČL škorice
- ½ ČL citrónovej kôry
- 1 PL slivkového lekváru
Orechová plnka:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 80 g cukru
- 100 ml mlieka
- ½ ČL škorice
- ½ ČL citrónovej kôry
Jablková plnka:
- 4 väčšie jablká (nastrúhané)
- 50 g cukru
- ½ ČL škorice
- 1 PL citrónovej šťavy
Slivková vrstva:
- 150 g slivkového lekváru
Na potretie:
- 1 vajce
Postup:
Príprava cesta
V mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte studené maslo a prstami zapracujte na drobenku. Pridajte vajce a biele víno a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 rovnaké časti, zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť v chladničke.
Príprava plniek
- Maková plnka: Mlieko ohrejte, pridajte cukor, mak, škoricu, citrónovú kôru a varte do zhustnutia. Primiešajte slivkový lekvár a nechajte vychladnúť.
- Orechová plnka: Postup je rovnaký ako pri makovej – mlieko, cukor, orechy, škorica, citrónová kôra, krátko povariť.
- Jablková plnka: Nastrúhané jablká zmiešajte s cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Nechajte odstáť a vyžmýkajte prebytočnú šťavu.
Skladanie koláča
- Prvú časť cesta vyvaľkajte a položte na dno vymasteného plechu. Potrite slivkovým lekvárom.
- Rozvaľkajte druhú časť cesta, položte na lekvárovú vrstvu a rovnomerne rozotrite makovú plnku.
- Na makovú vrstvu položte tretí plát cesta a rozotrite orechovú plnku.
- Nakoniec rozložte jablkovú plnku, prikryte posledným plátom cesta.
- Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom.
Koláč pečte pri 180 °C cca 45 – 50 minút, kým nebude zlatistý. Po upečení nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc – chute sa krásne spoja.
Mohlo by vás zaujímať
Tipy na dokonalý Flódni:
👉 Dôležité je chladenie cesta, inak sa bude trhať.
👉 Chute sa najlepšie rozvinú na druhý deň – preto koláč nechajte odstáť.
👉 Lepšie sa krája, ak ho po vychladnutí na pár hodín dáte do chladničky.
Bohatý, lahodný a tradičný 😊