Chcete vyjedať chutný dezert zo zapekacej mištičky? A prečo nie? Ochutnajte túto delikatesu: Nech sa páči, Créme Brulée s ovocím!
Suroviny na Créme Brulée s ovocím
- 600 ml smotany na šľahanie
- 150 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- trochu trstinového cukru na posypanie
- 6 žĺtkov
- 400 g čerstvého alebo mrazeného bobuľového ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, ríbezle – podľa ľubovôle)
- 50 g trstinového cukru
Postup
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkový lusk rozpolíme, vložíme do smotany na šľahanie a spolu uvedieme do varu. Po vychladnutí vanilkový lusk vyberieme a prevarenú smotanu postupne primiešavame do vyšľahaných žĺtkov. Dávajme pritom pozor, aby sa nám nevytvárala pena. Tento krém nalejeme do zapekacích mištičiek a vložíme do rúry predhriatej na 100 stupňov Celzia. Pečieme približne hodinu, podľa potreby aj o trochu viac.
Dobre upečený krém by mal byť mierne trasľavý – teda ani nie tekutý, ani úplne tuhý. Ak sa nám zdá, že by ešte mal byť trochu tuhší, nechajme ho v rúre dlhšie, ale určite nezvyšujme teplotu.
Mohlo by vás zaujímať
Upečený krém nechajme vychladnúť a stuhnúť . Tesne pred podávaním ho posypeme trstinovým cukrom a trochu opálime, aby mal karamelovú chuť. Môžeme to urobiť dvoma spôsobmi: Buď dáme mištičky pod dobre rozpálený gril do rúry, alebo cukor na kréme upálime pomocou cukrárskej plynovej pištole. Povrch upečeného krému ozdobíme bobuľovitým ovocím. Trochu ovocia si odložíme bokom, osladíme a potlačíme vidličkou, alebo prelisujeme cez sitko – týmto ešte celkom na záver prelejeme krém v mištičke, dozdobíme ovocím a potom už len podávame .