Čokoládový chlebík so sušenými slivkami je šťavnatý vďaka opitým slivkám. Podáva sa s kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.
Suroviny na Čokoládový chlebík so sušenými slivkami:
- 250 g sušených sliviek bez kôstok, namočené na pol hodiny do koňaku alebo rumu
- 20 g kakaa holandského typu
- 100 g čokolády na varenie s vysokým obsahom kakaa (70%)
- 50 g masla
- 170 g krupicový cukor
- 4 bielky z veľkých vajec
- 80 g múka pšeničnej hladkej
- 1 PL škorice
- smotana na šľahanie na ozdobenie, možno nahradiť kyslou smotanou
Postup:
Rúru predhrejte na 190° C, teplovzdušnú na 170 ° C. Formu na biskupský chlebík vymastite alebo vyložte papierom na pečenie. Kakao, kúsky čokolády, maslo a 140 g cukru dajte do kastrólika, pridajte 100 ml horúcej vody a pomaly zahrievajte, až sa zmes začne spájať a bude hladká. Nechajte ju trochu vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Bielky vyšľahajte do polotuha a po častiach do nich zašľahajte zvyšný cukor. Navrch preosejte múku a škoricu a kovovou lyžicou ich opatrne votrite do snehu. Pridajte čokoládovú zmes a tiež ju opatrne zatrite, až je všetko rovnomerne premiešané. Nakoniec vmiešajte slivky.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto vlejte do formy. Ak vám zostalo trochu alkoholu, v ktorom sa namáčali slivky, pokvapkajte ním povrch cesta. Vložte do rúry a pečte tak pol hodiny, až koláč pekne stuhne. Podávajte s kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany.