15 minút
4
Hľadáte univerzálny dezert, ktorý navyše uspokojí vaše sladké túžby a bude rýchlo upečený? Tak vyskúšajte tento! Čokoládové brownies vám doslova zmiznú pred očami!
Suroviny na Čokoládové brownies:
- 180 g masla
- 180 g tmavej čokolády s aspoň 70% podielom kakaovej hmoty
- 80 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 50 g bielej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 3 veľké vajcia
- 270 g krupicového cukru
Postup:
- Maslo nakrájajte na menšie kúsky a dajte ich do misky. Pridajte tmavú čokoládu, rozlámanú na kúsky. Malý hrniec naplňte do tretiny horúcou vodou a misku na neho posaďte tak, aby sa dnom nedotýkala hladiny vody. Na miernom plameni a za občasného premiešania misku zahrievajte, až sa maslo spolu s čokoládou rozpustí. Rozpustenú zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Medzitým dajte mriežku v rúre na strednú pozíciu a rúru zapnite na 180 stupňov, teplovzdušnú na 160 stupňov. Dno pekáča vyložte papierom na pečenie. Múku a kakao vsypte do jemného sita a preosejte do misy.
- Na pracovnej ploche nasekajte mliečnu aj bielu čokoládu na kúsky.
- Vajcia rozklepnite do misky a pridajte k nim cukor. Šľahajte tak dlho, až zmes napení a vyzerá ako mliečny koktail (elektrickému šľahači to trvá tri až osem minút, záleží na výkonnosti motora).
- Na vaječnú hmotu teraz nalejte vychladnutú čokoládovú hmotu a spojte ich.
- Nad misou s čokoládovou zmesou podržte sito a preosejte na ňu ešte raz múku s kakaom tak, aby ste povrch pokryli čo najrovnomernejšie. Použite špachtľu a začnite sypkú zmes spájať s tekutou. Spočiatku to možno bude vyzerať sucho a prašné, ale pri troche trpezlivosti začne za chvíľu vznikať to správne cesto na brownies: vlhké a správne lepivé. V tú chvíľu prestaňte miešať, a zapracujte kúsky bielej i mliečnej čokolády, pokiaľ možno rovnomerne ich v ceste rozptýľte.
- Cesto vlejte do formy. Uhlaďte cesto tak, aby malo všade približne rovnakú výšku. Formu vložte do predhriatej rúry a po dvadsiatich piatich minútach povytiahnite mriežku a trochu pekáčom zatraste. Ak sa dezert v strede ešte chveje, zase rúru zatvorte a pečte ešte päť minút. Hotový je keď povrch pripomína lesklý papier a strany múčnika sa odťahujú od stien formy. Potom ho môžete vybrať z rúry.
Mohlo by vás zaujímať
Nechajte upečený koláč v pekáči až do úplného vychladnutia. Potom brownies pomocou alobalu vyberte, nakrájajte na štvorčeky