Výdatná a veľká tvarohová torta plná čokolády poteší nielen čokoládových maškrtníkov. Tento chuťou i vzhľadom jedinečný dezert je ako stvorený na sviatočné chvíle s väčšou spoločnosťou. Ozdobte tortu čokoládovými hoblinami a bude to tá najúžasnejšia torta.
Čokoládová-tvarohová torta – suroviny:
Na korpus:
- 150 g masla
- 320 g kakaových keksov
- mletá škorica
- 1 lyžica kakaa
Náplň:
- 620 g tvarohu
- 3 vajcia
- 280 g čokolády na varenie
- pol hrnčeka práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 375 g kyslej smotany
- 55 g masla
Postup:
Rúru predhrejte na 180 ° C. Najprv si pripravte korpus. V elektrickom sekáčiku rozdrvte kakaové keksy. 150 g masla nechajte na miernom ohni rozpustiť, ale neprepáľte ho a nechajte vychladnúť. Keksové omrvinky zmiešajte v miske s vychladnutým rozpusteným maslom, preosiatym kakaom a mletou škoricou. Všetko spolu vymiešajte na homogénne, tvárne cesto. Väčšiu tortovú formu (26 -28 cm) vytrite olejom a masu z omrviniek rovnomerne natlačte na spodok a boky formy. Dajte aspoň na pol hodinu do chladničky. Medzitým si pripravte náplň. Čokoládu rozlámte do ohňovzdornej nádoby a spolu s maslom miešajte v horúcom vodnom kúpeli, kým sa čokoláda nerozpustí a nespojí s maslom. Pozor!
Mohlo by vás zaujímať
Čokoláda nesmie vrieť. Rozpustenú čokoládu nechajte vychladnúť. Na náplň potrebujete jemný hladký tvaroh. Ak máte hrudkovitý tvaroh, tyčovým elektrickým mixérom ho najprv do hladka rozmixujte. Potom k nemu pridajte práškový a vanilkový cukor (alebo vanilkovú esenciu) a elektrickým šľahačom spolu najemno vyšľahajte. Za stáleho šľahania postupne pridajte 3 celé vajcia, preosiate kakao a vyhladnutú rozpustenú čokoládu. Nakoniec opatrne zamiešajte kyslú smotanu a všetko spolu ešte dôkladne vymiešajte. Z chladničky vyberte tortovú formu s keksovým cestom, vlejte do nej pripravenú tvarohovú náplň a povrch zarovnajte. Formu položte na plytký plech a vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi 50 minút až hodinu. Hotovú tortu nechajte vychladnúť a pred podávaním dajte aspoň na 6 hodín, no najlepšie na noc, do chladničky. Pred podávaním povrch torty dookola ozdobte šľahačkou a dozdobte ovocím alebo čokoládovými bonbónmi. Čokoládová-tvarohová torta je hotová, môžete ju podávať.