Po slovensky tvarohový koláčik, je dnes populárny najmä pod anglickým názvom cheesecake. Tento obľúbený, priam módny zákusok existuje v mnohých obmenách. Veľmi chutný a svieži je aj tento citrónový cheesecake.
Citrónový tvarožník – suroviny:
Korpus:
- 150 g maslových keksov,
- 80 g masla,
- 3 lyžice práškového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 2 lyžice postrúhanej citrónovej kôry;
Plnka:
- 750 g jemného tvarohu,
- 200 g cukru,
- 4 vajcia,
- 200 ml šľahačkovej smotany,
- 100 g hladkej múky,
- 1 vanilkový cukor,
- Šťava z 1 citróna,
- 2 lyžice postrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry.
Postup:
Maslo nechajte na miernom ohni roztopiť. Maslové keksy dajte do mikroténového vrecka a pomocou valčeka na cesto alebo plochou stranou tĺčika na mäso ich rozbite na drobné kúsky. Jednoduchšie je použiť na to elektrický sekáčik. Rozdrvené keksy zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte postrúhanú citrónovou kôrou a nakoniec roztopené maslo. Všetko spolu dohladka vymiešajte. Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie a jemne potrite maslom. Keksovú zmes rovnomerne rozložte na dno a tiež na boky tortovej formy, aby okraj siahal do výšky asi troch centimetrov. Formu s keksovým základom vložte na desať minút do rúry a nechajte pri teplote 150 °C zapiecť. Potom ju vyberte z rúry a keksový korpus nechajte vo forme vychladnúť. Medzitým si pripravte plnku.
Mohlo by vás zaujímať
Do nádoby dajte tri kocky (750 g) jemného tvarohu, pridajte práškový a vanilkový cukor a spolu vyšľahajte ručným mixérom na hladký krém. Primiešajte postrúhanú citrónovú kôru a postupne do tvarohu po jednom zašľahajte štyri vajcia a po častiach zamiešajte hladkú múku. Nakoniec do tvarohovej masy zašľahajte téglik (200 ml) šľahačkovej smotany a šťavu z jedného citróna. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrite na predpečený keksový korpus a dajte do rúry dopiecť. Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi päťdesiat minút. Upečený koláč nechajte v rúre ešte chvíľu dôjsť. Až potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. Až potom opatrne odstráňte boky tortovej formy a koláč presuňte z formy na podnos. Dajte aspoň na jednu hodinu, ale najlepšie cez noc, do chladničky. Pred podávaním môžete cheesecake dozdobiť bobuľovým ovocím, alebo šľahačkou, prípadne pokvapkajte vrch roztopenou čokoládovou polevou.