Ľahký ovocný koláčik, rýchly a chutný. Ak hľadáte atraktívny dezert a pritom nenáročný na prípravu, tieto piškótové broskyňové rezy sú na to ako stvorené. Použite zrelé broskyne, ale nie prezreté, aby dobre držali tvar. Koláč bude chutný aj s marhuľami. Môžete použiť aj zavárané ovocie.
Broskyňové rezy – suroviny:
- 6 vajec
- 350 g práškového cukru,
- 10 lyžíc vody,
- 150 g mletých orechov,
- 350 g polohrubej múky,
- pol balíčka prášku do pečiva,
- asi 1 kg broskýň,
- smotana na šľahanie – podľa potreby
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
Žĺtky s cukrom vymiešajte ručným šľahačom do penista, za stáleho miešania postupne k žĺtkom zašľahajte 10 lyžíc vlažnej vody. Keď žĺtkový základ zbelie a zhustne, pridajte k nemu jednu tretinu mletých orechov a po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne miešajte, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili do homogénnej masy. Vo vyššej nádobe šľahajte z bielkov sneh, k polotuhému snehu na konci pridajte asi 1 lyžicu práškového cukru a došľahajte do tuha. Tuhý sneh pridajte k žĺtkovému základu a ručne, jemným premiešaním zdola na hor, aby žĺtková masa zostala ľahká a nadýchaná, ho zapracujte do cesta. Plech vyložte papierom na pečenie a rovnomerne naň vysypte zostávajúce dve tretiny mletých orechov. Broskyne ošúpte, odkôstkujte, pokrájate na mesiačiky a rozdeľte ich na vrstvu mletých orechov reznou stranou dolu. Ak použijete zavárané ovocie, dajte ho na sitko a šťavu nechajte odkvapkať.
Mohlo by vás zaujímať
Na plechu rovnomerne poukladané broskyne opatrne zalejte pripraveným piškótovým cestom a nožom nakoniec celú plochu uhlaďte a vyrovnajte. Plech s cestom vložte do predhriatej rúry na 180 ° C a upečte do ružova. Môžete vyskúšať, či je koláč upečený: pichnite do cesta špajľu alebo špáradlo, ak zostane suchá a cesto sa na ňu nenalepí, je upečené. Nechajte ho na plechu vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Potom na vrch položte papier na pečenie a plech opatrne obráťte a vyklopte tak, aby sa spodná strana dostala na vrch. Opatrne stiahnite papier a koláč pokrájajte na rezy. Podľa ľubovôle dozdobte šľahačkou a postrúhanou čokoládou.