BB zimná mrkvová torta – jednoduchý recept na prípravu chutného kakaového koláča s orechmi a BB pudingom. Šťavnatá lahôdka!
Suroviny na BB zimná mrkvová torta (vystačí na: 12 porcií):
Na cesto:
- 2 ks vajce
- 180 g hnedý cukor
- 170 ml olej
- 1 KL Vanilková pasta s mletým vanilkovým strukom
- 1 KL škorica mletá
- 80 g vlašské orechy mleté
- 120 g BB Puding kakaový (250 g)
- 70 g múka polohrubá
- 1 KL Sóda bikarbóna
- 2 KL Kypriaci prášok do perníka
- štipka soli
- 280 g mrkva nastrúhaná najemno
- 100 g sušené ovocie mix (brusnice, hrozienka, slivky, marhule)
- 30 g kandizovaná pomarančová kôra
- 20 g vlašské orechy nasekané nahrubo
- 100 ml šťava z pomaranča
Na polevu a ozdobenie:
- 100 g marhuľový džem
- 1 bal. Poleva tmavá
- mandľové lupienky
Okrem toho potrebujeme:
- tortová forma Ø 26 cm
- papier na pečenie
- elektrický ručný šľahač
Postup:
- Sušené ovocie nakrájame na malé kúsky, vložíme do menšej misky a zalejeme šťavou z pomaranča.
- Vo väčšej mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom celé vajcia s cukrom do penista a pridáme olej a vanilkovú pastu. Zmiešame suché suroviny, mletú škoricu, perníkové korenie, mleté orechy, BB puding, polohrubú múku, sódu, kypriaci prášok a štipku soli, postupne zamiešame do vajíčkovej zmesi a dôkladne premiešame. Na záver pridáme nastrúhanú mrkvu, namočené sušené ovocie a nasekané orechy a opäť dôkladne premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme olejom. Povrch uhladíme, vložíme do rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: cca 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 35-40 minút
- Čas prípravy: asi 40 minút
- Celkový čas prípravy: asi 90 minút
Mohlo by vás zaujímať
- Ešte teplý korpus potrieme marhuľovým džemom a necháme vychladnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu.
- Polevu pripravíme podľa návodu na obale a tortu ňou polejeme. Na záver ozdobíme mandľovými lupienkami. Dáme do chladničky aspoň na 30 min., aby poleva stuhla. Tortu krájame nožom, ktorý nahrievame v pohári s teplou vodou a po každom reze očistíme papierovou utierkou.
Mohlo by vás zaujímať
TIP: Namiesto pomarančovej šťavy môžeme ovocie namočiť v rume alebo koňaku.
TIP: Namiesto vanilkovej pasty môžeme použiť javorový sirup.
TIP: Korpus pred dopečením môžeme skontrolovať špajdľou, ktorú zapichneme do cesta. Ak po vytiahnutí zostane špadľa čistá, cesto je správne upečené.
Krátky opis: Jednoduchý recept na prípravu chutného kakaového koláča s orechmi a BB pudingom Dr. Oetker. Šťavnatá lahôdka!
Poznámky:
Celý recept je možné pripraviť v „jednej miske“, preto ho môžeme označiť ako naozaj jednoduchý. Nastrúhaná mrkva v ceste nie je viditeľná ale zaručí šťavnatosť celého koláča. Sušené ovocie môžeme vybrať podľa chuti, výborne chutí aj s ďatľami či figami.