Suroviny na churros s omáčkou z vaječného likéru:
Churros:
- 240 ml vody
- 125 g masla
- 1 lyžička kryštálového cukru
- štipka soli
- 180 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 800 ml slnečnicového oleja (na vysmážanie)
- 80 g škoricového cukru
Omáčka:
- 80 ml vaječného likéru
- 80 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 300 g bielej čokolády
- 40 g zmäknutého masla
Potrebujeme:
- robot s nadstavcom lopatka
- cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou
- veľký plech
- papier na pečenie
- fritovaciu alebo hlbokú panvicu
- kuchynské papierové utierky
Čas mrazenia: 3 hodiny
Postup:
Churros
Do horúcej vody pridáme maslo, kryštálový cukor, štipku soli a privedieme k varu. Prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme približne 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme kruhy s priemerom cca 8 – 10 cm.
Tip: Aby si churros aj po vypražení udržali kruhový tvar, odložíme ich na 3 hodiny do mrazničky.
Mohlo by vás zaujímať
Vo fritovacej panvici rozohrejeme olej a zamrznuté churros opekáme dozlatista z obidvoch strán. Vysmažené ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
Mohlo by vás zaujímať
Omáčka
Vaječný likér spolu so smotanou zohrejeme v hrnci. Horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme zmäknuté maslo, necháme minútu odpočinúť a rozmiešame dohladka.
Servírovanie Churros servírujeme ešte teplé, preliate omáčkou.