Nepresladený a plný chuti – skrátka ideál! O to, aby bolo cesto krásne vláčne, sa postará cmar, o chrumkavosť obľúbená omrviinky … a o vôňu pochopiteľne jahody.
Suroviny na šťavnatý jahodový koláč:
- 300 g jahôd
- 100 g cukru
- 1 PL škrobu
- 200 g múky pšeničnej polohrubej
- 200 g múky pšeničnej hrubej
- 0,5 bal kypriaceho prášku do pečiva
- 180 g krupicového cukru
- 1 vajce
- 250 ml cmaru
- 125 ml oleja
Na posýpku:
- 250 g hrubej múky pšeničnej hrubej
- 100 g maslo chladné, nakrájané na kúsky, 250 g krupicového cukru
Postup:
Jahody nakrájajte, posypte cukrom a škrobom, aby pustili šťavu.
Všetku múku preosejte s práškom do pečiva. V mise utrite cukor a vajcia, vsypte preosiatu múku a vlejte cmar a olej. Spracujte mäkké cesto.
Mohlo by vás zaujímať
Plech vymastite a vyložte papierom na pečenie; potom na neho rovnomerne roztiahnite cesto. Pokryte jahodami.
Rúru predhrejte na 220 ˚C, teplovzdušnú na 200 ˚C. Do misy medzitým vsypte suroviny na posýpku a prepracujte pomocou prstov. Mrveničkou rovnomerne posypte koláč.
Mohlo by vás zaujímať
Plech vložte na prostrednej mriežku v rúre a pečte 30-45 minút (podľa výkonnosti rúry) alebo kým odrobinky nezozlatnú. Ako na tom cesto je, spoznáte tak, že do neho pichnete špajdľou – keď na nej neostanú vlhké omrvinky, je koláč hotový. Skvele chutí teplý, vlažný aj studený.