Preskočiť na obsah

Madeleines s pomarančovou kôrou

25 minút
20

🍊 Madeleines s pomarančovou kôrou – Jemné francúzske mušličky

Madeleines sú typické francúzske piškótové koláčiky v tvare mušlí, známe svojou jemnou, nadýchanou štruktúrou. Táto verzia s pomarančovou kôrou pridáva osviežujúcu citrusovú vôňu a chuť, ktorá ich robí ešte lahodnejšími!

Suroviny na madeleines s pomarančovou kôrou (na cca 20 madeleiniek):

🔸 120 g hladkej múky
🔸 100 g masla (rozpusteného a mierne vychladeného)
🔸 100 g cukru
🔸 2 veľké vajcia
🔸 1 ČL prášku do pečiva
🔸 1 ČL vanilkového extraktu
🔸 Kôra z 1 pomaranča (bio, chemicky neošetrený)
🔸 2 PL pomarančovej šťavy
🔸 1 štipka soli

https://www.shutterstock.com/

Postup:

Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej, nadýchanej peny (trvá to asi 3 – 5 minút). Pridajte vanilkový extrakt, pomarančovú šťavu a kôru, jemne premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Suché ingrediencie postupne preosejte do vaječnej zmesi a jemne premiešajte. Nakoniec po častiach vmiešajte rozpustené maslo. Cesto prikryte a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc).

Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na madeleines jemne potrite maslom a poprášte múkou. Do každej priehradky nalejte asi ¾ lyžice cesta (nenapĺňajte ich úplne, cesto sa zdvihne). Pečte 10 – 12 minút, kým sú madeleines zlatisté a majú typický „kopček“. Nechajte ich chvíľu vychladnúť a potom vyklopte z formy.

Ozdobenie: Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo namočiť do roztopenej bielej čokolády s trochou pomarančovej kôry.

Tipy:

  • Cesto nechajte odležať – vďaka tomu budú madeleines krásne nadýchané.
  • Použite bio pomaranče, aby ste predišli chemickým látkam v kôre.
  • Pre extra chuť môžete pridať kvapku pomarančového likéru (napr. Grand Marnier).

Madeleines sú ideálne k čaju alebo káve. Skúsite ich upiecť? 😊