Preskočiť na obsah

Biskupský chlebík s pomarančmi

Biskupský chlebík s pomarančami
70 minút

🍊 Biskupský chlebík s pomarančmi – Voňavá klasika s citrusovým nádychom

Biskupský chlebík je nadčasová dobrota, ktorá v tejto verzii dostáva svieži citrusový šmrnc vďaka pomarančom. Jemné cesto plné sušeného ovocia a orieškov sa skvele hodí k šálke čaju či kávy.

Suroviny na biskupský chlebík s pomarančmi :

Na cesto:

🔸 250 g polohrubej múky
🔸 150 g cukru
🔸 1 ČL prášku do pečiva
🔸 1 ČL sódy bikarbóny
🔸 1 štipka soli
🔸 3 vajcia
🔸 100 ml oleja (alebo rozpusteného masla)
🔸 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
🔸 Kôra z 1 pomaranča
🔸 100 g hrozienok (môžete namočiť do rumu alebo pomarančovej šťavy)
🔸 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
🔸 50 g nasekaných orechov (vlašské, lieskové, mandle)
🔸 50 g nasekanej horkej čokolády (voliteľné)

Na polevu:

🔸 100 g práškového cukru
🔸 2 – 3 PL pomarančovej šťavy

Biskupský chlebík s pomarančami
https://www.shutterstock.com/

Postup:

Príprava cesta: Predhrejte rúru na 170 °C a formu na biskupský chlebík vymažte maslom a vysypte múkou. V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, pridajte olej, pomarančovú šťavu a kôru. Postupne pridávajte suché ingrediencie k mokrým a dobre premiešajte. Nakoniec primiešajte hrozienka, kandizovanú kôru, orechy a prípadne čokoládu.

Pečenie: Cesto vlejte do formy a peč cca 45 – 50 minút. Skontrolujte špajdľou – ak vyjde suchá, chlebík je hotový. Po upečení ho nechajte vychladnúť na mriežke.

Pomarančová poleva: Práškový cukor zmiešajte s pomarančovou šťavou, kým nevznikne hladká poleva. Polejte vychladnutý chlebík a nechajte stuhnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Bielkový chlebík

Suroviny na bielkový chlebík: 6 bielkov, 150 g hladkej múky špeciál 00, 150 g práškového cukru, mandle, lieskové orechy Postup: V mise si premiešame múku  Čítaj ďaľej

Mohlo by vás zaujímať

Pomarančový tart

🍊 Pomarančový tart – Svieži citrusový dezert plný slnka ☀️ Tento pomarančový tart je dokonalou kombináciou chrumkavého cesta a krémovej, jemne kyselkavej náplne. Ideálny na  Čítaj ďaľej

Tipy:

  • Ak chcete výraznejšiu pomarančovú chuť, môžete do cesta pridať pomarančový likér.
  • Pre extra vláčnosť môžete nahradiť časť oleja bielym jogurtom.
  • Chlebík chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute prepoja.

🍊 Tento voňavý biskupský chlebík je ideálny na raňajky, aj ku káve. Vyskúšate ho? 😊