Preskočiť na obsah

Flódni – Tradičný maďarský koláč

100 minút
4

Flódni – Tradičný maďarský koláč s makovou, orechovou a jablkovou plnkou

Flódni je tradičný maďarský židovský koláč, ktorý pochádza z židovskej komunity v Budapešti. Jeho charakteristickou črtou sú štyri vrstvy plniekmaková, orechová, jablková a slivková – oddelené tenkým vrstvami cesta. Tento koláč sa pečie najmä pri židovských sviatkoch, ako je Chanuka, ale dnes je obľúbený aj v bežnej maďarskej kuchyni.

História Flódni

Flódni je úzko spätý s židovskou kuchyňou v strednej Európe, predovšetkým v Maďarsku. Jeho korene siahajú do sefardskej židovskej tradície, kde boli vrstvené koláče veľmi populárne. Do Budapešti sa recept dostal v 19. storočí a stal sa ikonickým dezertom v tamojšej židovskej štvrti (VII. obvod). Dnes ho nájdete v mnohých budapeštianskych kaviarňach a pekárňach, najmä v historických podnikoch ako Fröhlich Cukrászda.

Suroviny na Flódni (na plech 25×30 cm):

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 100 ml bieleho vína (suchého, alebo vody)
  • štipka soli

Maková plnka:

  • 150 g mletého maku
  • 80 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL citrónovej kôry
  • 1 PL slivkového lekváru

Orechová plnka:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 80 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL citrónovej kôry

Jablková plnka:

  • 4 väčšie jablká (nastrúhané)
  • 50 g cukru
  • ½ ČL škorice
  • 1 PL citrónovej šťavy

Slivková vrstva:

  • 150 g slivkového lekváru

Na potretie:

  • 1 vajce

Postup:

Príprava cesta

V mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte studené maslo a prstami zapracujte na drobenku. Pridajte vajce a biele víno a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 rovnaké časti, zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť v chladničke.

Príprava plniek

  • Maková plnka: Mlieko ohrejte, pridajte cukor, mak, škoricu, citrónovú kôru a varte do zhustnutia. Primiešajte slivkový lekvár a nechajte vychladnúť.
  • Orechová plnka: Postup je rovnaký ako pri makovej – mlieko, cukor, orechy, škorica, citrónová kôra, krátko povariť.
  • Jablková plnka: Nastrúhané jablká zmiešajte s cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Nechajte odstáť a vyžmýkajte prebytočnú šťavu.

Skladanie koláča

  1. Prvú časť cesta vyvaľkajte a položte na dno vymasteného plechu. Potrite slivkovým lekvárom.
  2. Rozvaľkajte druhú časť cesta, položte na lekvárovú vrstvu a rovnomerne rozotrite makovú plnku.
  3. Na makovú vrstvu položte tretí plát cesta a rozotrite orechovú plnku.
  4. Nakoniec rozložte jablkovú plnku, prikryte posledným plátom cesta.
  5. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom.

Koláč pečte pri 180 °C cca 45 – 50 minút, kým nebude zlatistý. Po upečení nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc – chute sa krásne spoja.

Mohlo by vás zaujímať

Maková bábovka s citrónovou polevou

Domáca maková bábovka s citrónovou polevou a lyofilizovanými malinami 🍋🌰✨ Táto maková bábovka je krásne vláčna, voňavá a vďaka citrónovej poleve a lyofilizovaným malinám dostáva  Čítaj ďaľej

Tipy na dokonalý Flódni:

👉 Dôležité je chladenie cesta, inak sa bude trhať.
👉 Chute sa najlepšie rozvinú na druhý deň – preto koláč nechajte odstáť.
👉 Lepšie sa krája, ak ho po vychladnutí na pár hodín dáte do chladničky.

Bohatý, lahodný a tradičný 😊