Táto lahôdka z krehkého cesta sa môže popýšiť viacerými prvenstvami. Linecká torta je tradičný rakúsky koláč s orieškami a marmeládou. Je najstarším múčnikom pomenovaným podľa názvu mesta. Prvá písomná zmienka o originálnej Linzer Torte pochádza už z roku 1653 a najstarší recept bol objavený v kuchárskej knihe s pred vyše 350 rokov. Cesto aj podľa názvu mnohý považujú za linecké, ale nie je to tak. Pomer vajec a jednotlivých surovín je celkom iný, ako v ceste, z ktorého pečiete vianočné zlepované koláčiky. Torta sa neplní žiadnou maslovou plnkou, ale na povrchu sa potiera pikantnou najmä ríbezľovou marmeládou a vrch zdobí typická mriežka z cesta. Recepty nájdete aj dnes viacero, no v podstatných postupoch a ingredienciách sú si dosť podobné. Tento recept sme našli v originálnej kuchárskej knižke venovanej rakúskym špecialitám.
Linecká torta – suroviny:
- 150 g múky
- 150 g mletých mandlí
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletých klinčekov
- Strúhanú citrónovú kôru
- 4 žĺtky
- 150 g masla
- 200 g ríbezľového lekváru
- 50 g mandľových lupienkov
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Do nádoby na šľahanie preosejte hladkú múku. Primiešajte práškový cukor, mleté mandle, vanilkový cukor, štipku soli, mletú škoricu, mleté klinčeky a strúhanú citrónovú kôru. Všetky suché ingrediencie dôkladne premiešajte. Pridajte 3 žĺtka, a na plátky pokrájané maslo. V robote alebo pomocou ručného elektrického šľahača vymieste na hladké krehké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte asi na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejte na 180° C. Guľatú tortovú formu (priemer 26 cm) vymažte tukom a vysypte strúhankou. Z cesta odoberte jednu tretinu a zvyšok rovnomerne rukou roztlačte na celú plochu tortovej formy. Plochu vyrovnajte a
Mohlo by vás zaujímať
potrite výdatnou vrstvou ríbezľovej marmelády. Na okraji nechajte asi 1 cm široký nenatretý pás. Zo zvyšnej tretiny cesta polovicu rozvaľkajte a nakrájajte na rovnaké pásiky široké asi 1 cm. Na povrchu torty ich krížom poklaďte a vytvorte z nich mriežku. Z druhej polovici zvyšného cesta vytvorte okolo celej torty okraj. Cesto potrite zvyškom žĺtkov a nahusto posypte mandľovými hoblinami. Vložte do predhriatej rúry na 180° C a do zlata pečte asi 35 – 40 minút. Nechajte vychladnúť a pred servírovaním posypte práškovým cukrom.