Vynikajúci múčnik na veľký plech. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla, má výraznú kokosovú chuť. Tento kokosový koláč je chutný dezert na každú príležitosť. Navyše zostane dlho čerstvý, samozrejme, ak sa hneď nezje, lebo väčšinou sa za ním len tak zapráši.
Kokosové rezy – suroviny:
cesto:
- 200 g masla (hélia, palmarin)
- 200 g práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 200 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- náplň: 6 bielkov
- 200 g práškového cukru
- šťava a kôra z 1 citróna
- 200 g strúhaného kokosu
- pikantný lekvár
Postup:
Na doske alebo vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva, pridajte pokrájané zmäknuté maslo a práškový cukor. Žĺtky oddeľte od bielkov a pridajte ich k maslovému základu. Rukami na doske rýchlo vypracujte hladké cesto, aby veľmi nezmäklo. Zabaľte ho do potravinovej fólie alebo dajte do nádoby, prikryte a nechajte v chlade aspoň pol hodiny odpočinúť. Potom ho vyberte z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkajte na veľkosť plechu. Pomocou valčeka opatrne preneste na plech. Cesto je dostatočne mastné, preto plech vymastite len zľahka, alebo vôbec. Vložte ho do vopred predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov a cesto krátko, asi na 10 minút nechajte zapiecť.
Mohlo by vás zaujímať
Nedopečené cesto vyberte z rúry a na celý povrch rovnomerne rozotrite pikantný kyslastý džem, napríklad ríbezľový či malinový. Medzitým z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Do vyššej nádoby dajte bielka, štipku soli a šťavu z polovice citróna. Šľahajte, kým bielky nezačnú tuhnúť, potom postupne prisypte cukor a spolu do tuha vyšľahajte. Nakoniec prisypte mletý kokos a všetko spolu jemne stierkou premiešajte. Kokosový sneh naneste na celú plochu cesta potretého džemom a dlhým nožom ho do hladka uhlaďte. Koláč vložte späť do rúry na ďalších 15 minút dopiecť, až kým sneh nezíska bledohnedú farbu. Nechajte na plechu sčasti vychladnúť a ešte vlažný nakrájajte na úhľadné rezy. Tento koláč môžete krájať aj na štvorce, alebo ho pokrájajte na drobné kocky a vložte do papierových košíčkov ako miňonky.