Mak má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné miesto a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách. Zrnká maku vyjadrujú bohatstvo a hojnosť, preto aj na sviatočnom stole nezvykne chýbať nejaký makový koláč. Aj vy si na maku radi pochutíte? Vyskúšajte náš chutný makový koláč s malinami, ktorým očaríte svoju polovičku. Jednoduchý, chutný a maliny tomu dodávajú tú správnu chuť …:-)
Suroviny na makový koláč s malinami (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 3 bielky
- štipku soli
- 3 žĺtky
- 125 g práškového cukru
- 175 g zmäknutého masla
- 80 g mletého maku
- 100 g polohrubej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
- štipku Sódy bikarbóny
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 2 zarovnané PL cukru
- 1 balíček Dr. Oetker Pudingu ar. Malina
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 50 g malín
- 150 g zmäknutého masla
- Na polevu a ozdobenie:
- 5 PL malinového sirupu
- 200 g malín
Okrem toho potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- tortovú formu Ø 28 cm
- 20 g masla na vymastenie formy
- 50 g polohrubej múky na vysypanie formy a obalenie malín
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky so štipkou soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Pridáme mak, múku, štipku sódy, kypriaci prášok do pečiva a ručne vareškou premiešame. Zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme. Polovicu malín umyjeme, zľahka osušíme papierovou utierkou a rozložíme na cesto.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 25 minút
- Čas prípravy: asi 50 minút
Cesto necháme vychladnúť pri izbovej teplote min. 30 minút.
Krém uvaríme z pudingového prášku podľa návodu na obale ale iba s 300 ml mlieka, 1 vanilkovým cukrom a 2 PL cukru. Pre výraznejšiu malinovú chuť pridáme do krému po uvarení ca 10 ks roztlačených malín a necháme vychladnúť asi 30 minút.
Mohlo by vás zaujímať
V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľahávame vychladnutý malinový puding. Korpus pokvapkáme malinovým sirupom. Malinový krém opatrne nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme.
Hotový koláč ozdobíme zvyšnými malinami a necháme odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny alebo cez noc.
Mohlo by vás zaujímať
TIP:
Namiesto malinového sirupu môžeme použiť 3 PL malinového džemu, ktorý rozmiešame s trochou horúcej vody.
Pri dobrom časovaní sa dá koláč spraviť v priebehu cca 1,5 hodiny a je možné ho podávať ihneď, vláčnejší však bude po odstátí. Vzhľadom na čerstvé maliny v ceste je ideálne koláč spotrebovať do 2 dní. Koláč pomerne rýchlo oschne na reze, preto ho skladujeme zakrytý potrav. fóliou v chladničke.