Jahody sú mimoriadne obľúbené ovocie. V sezóne je ich plno v obchodoch i na trhu a vtedy sú najzrelšie a najsladšie. Dokonca si vtedy môžeme jahody nazbierať aj na poli, pretože niektorí pestovatelia ponúkajú túto možnosť. Mnohí z nás však nedajú dopustiť na lesné jahody a tie sú aromatickejšie ako záhradné jahody. Majú síce drobnejšie plody, ale sú chuťovo výraznejšie. Rastú na kraji lesov a na rúbaniskách a keď ich chceme nazbierať dostatočné množstvo, napríklad na koláč alebo na takú penu, musíme mať na to dostatok trpezlivosti. Mne sa na lesné jahody vynárajú pekné spomienky z detstva. Chodili sme ich zbierať do lesa do kanvičky. Keď sme nazbierali plnú, tak nám z nich naša mamička pripravila chutnú bielkovú penu. Samozrejme, mali sme z toho veľkú radosť. A práve preto recept na túto nezabudnuteľnú jahodovú penu ponúkam aj vám…
Jahodová pena – suroviny:
- 400 ml čerstvých jahôd
- 2 vaječné bielky
- 1 malá štipka soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 10 – 12 detských piškót
- Lístky mäty na ozdobenie
Postup:
Najskôr umyjeme jahody, osušíme ich a odstopkujeme. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.
Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pevnejší sneh získame šľahaním nad parou. V hrnci uvaríme vodu takmer k varu. Do misky, ktorá sa nám vojde na hrniec, ale tak, aby sa nedotýkala dnom hladiny vody, dáme vaječné bielky s malou štipkou soli a šľaháme 30 sekúnd pri vysokých otáčkach. Potom pridáme cukor a šľaháme ďalšie 3 minúty. Po uplynutí tejto doby misku odoberieme z hrnca a došľaháme sneh dotuha. Nakoniec zašľaháme jahodovú kašu.
Mohlo by vás zaujímať
Pretože je to tepelne nespracovaný pokrm, dbáme na výber surovín. Najmä vajíčka musia byť čerstvé, aby sme predišli tráviacim problémom.
Servírovanie:
Na dno pohára alebo misky uložíme 2 – 3 piškóty a navrstvíme jahodovú penu. 4 kusy pekných jahôd rozkrojíme na štvrtinky. Vrch pohára ozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty.