Tradičný, rokmi overený múčnik, klasika, ktorá sa nikdy nezunuje. Dunajské vlny piekli už naše mamy i babičky, najmä ako múčnik na slávnostné príležitosti. Je to tak i dnes, no dopriať si ho môžete i po nedeľnom obede, alebo ho upiecť ako vynikajúcu maškrtu deťom. V tomto recepte sú v koláči marhule, no môžete použiť aj iné ovocie, napríklad višne.
Dunajské vlny – suroviny:
Cesto:
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- 250 g práškového cukru
- 6 vajec
- 350 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaa
- Zrelé marhule alebo zavárané marhule
Krém:
- 500 ml mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu
- 250 g masla
- 1 vanilínový cukor, alebo vanilková esencia
- 200 g horkej čokolády
Postup :
250 g zmäknutého tuku s 250 g cukru vymiešame vo vyššej nádobe elektrickým ručným šľahačom. Za stáleho šľahania postupne pridávame vajcia, až kým nevznikne hladký krém. Zmiešame múku s práškom do pečiva a po častiach ju pridávame k maslovému základu. Spolu ešte dôkladne do hladka vymiešajme. Nadýchané maslové cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej polovice pridajme kakao. Aby sa netvorili hrudky, preosejeme kakao cez sitko a rovnomerne rozmiešame. Plech vymastíme a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie a rovnomerne rozotrieme svetlé cesto. Potom na to opatrne natrieme kakaovú polovicu a povrch vyrovnáme a uhladíme. Mäkké marhule vykôstkujeme a ošúpeme. Polovičky marhúľ rozložíme na cesto plochou stranou hore. Ak použijeme zavárané marhule, šťavu prelejeme cez sito do vhodnej nádoby a marhule nechajme odkvapkať. Plech s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 180° C a pečieme asi 30 – 40 minút. Upečený koláč nechajme na plechu vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Krém: Z mlieka odoberieme asi 6 lyžíc a rozmiešajme v ňom jeden Zlatý klas a 100 g cukru (množstvo si prispôsobíme podľa svojej chuti). Zvyšok mlieka nechajme zovrieť, vlejeme Zlatý klas s vanilínovým cukrom a krátko povaríme, kým krém nezhustne. Nechajme ho vychladnúť a občas premiešajme, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Vymiešajme 250 g masla a postupne po častiach do neho zašľahajme vychladnutý puding. Krém rovnomerne natrieme na koláč a dajme do chladničky vychladnúť. 200 g (2 tabuľky) čokolády na varenie polámeme v menšej nádobe na menšie kúsky, pridáme asi 150 g zmäknutého masla a nádobu postavíme nad rajnicu s vriacou vodou. Miešame, kým sa maslo s čokoládou nerozpustí a nespojí do hladkej homogénnej polevy. Necháme mierne vychladnúť a polevou opatrne polejeme celý múčnik. Necháme v chlade stuhnúť a nakrájame na rezy.