Preskočiť na obsah

Belehradský krémovník

45 minút
4

Ak hľadáte múčnik, ktorý výborne vyzerá, a ešte lepšie chutí, je to práve Belehradský krémovník. Táto obmena klasického krémeša je jeho mimoriadne vydarenou variáciou. Príprava Belehradského krémovníka na prvý pohľad možno vyzerá trochu zložitejšie, no nie je to tak. Základné lístkové cesto dostanete kúpiť ako polotvar, stačí ho len upiecť, a vložený orechový diel je vlastne piškótové cesto, ktoré rýchlo a ľahko vyšľaháte ručným mixérom. Oproti tradičnému krémešu vyžaduje teda o trochu viac práce, ale výsledok naozaj stojí za to.

Belehradský krémovník – suroviny:

Cesto: Jedno (400 g) lístkové cesto, alebo dve už vyvaľkané lístkové  cestá

  • 5 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 80 g orechov
  • pol  balíčka prášku do pečiva
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • Plnka: 500 ml mlieka
  • 5 lyžíc krémového prášku Zlatý klas
  • 300 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2  balíčky vanilkového alebo vanilínového cukru

Cesto na Belehradský krémovník – postup:

Lístkové cesto rozdeľte na dve polovice, každú vyvaľkajte na veľkosť plechu, alebo použite dve už vyvaľkané cestá, ktoré tiež prispôsobte veľkosti plechu. Cesto položte na spodnú stranu plechu, (plech pod lístkové cesto sa nemastí), ktorú ste predtým opláchli studenou vodou. Po uložení na plech nechajte cesto ešte asi 15 minút postáť, aby sa pri pečení nescvrklo. Pred pečením ho popichajte vidličkou a vložte do vyhriatej rúry na 230 ° C a pečte asi 15 minút. Rovnako upečte aj druhé cesto. Nechajte  vychladnúť. Medzitým si pripravte piškótové cesto. Žĺtky s práškovým cukrom vymiešajte elektrickým  mixérom do biela. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne striedavo s mletými orechmi pridajte k žĺtkovej mase. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho primiešajte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry na 180° C.  Pomocou špáradla či ihlice sa presvedčte, či je cesto upečené. Hotové cesto vyberte a nechajte na mriežke vychladnúť. 

Mohlo by vás zaujímať

Piškótová roláda s jahodami

Piškótová roláda s jahodami

Piškótová roláda s jahodami – suroviny: Piškóta: 5 vajec5 lyžíc cukru kryštál5 lyžíc polohrubej múky Citrónový curd: 3 žĺtky60 ml citrónovej šťavy60 g cukru kryštál45  Čítaj ďaľej

Krém na Belehradský krémovník – postup:

Z 500 ml mlieka odoberte asi 50 ml a vymiešajte ho do hladka so Zlatým klasom. Ostatné mlieko s vanilínovým cukrom nechajte zovrieť, do vriaceho vlejte rozmiešaný krémový prášok a asi minútu za stáleho miešania varte do zhustnutia. Uvarený hustý krém na povrchu prikryte potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kožka. Nechajte vychladnúť. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny a postupne po častiach primiešajte vychladnutý krém. Polovicu plnky natrite na lístkové cesto, na to opatrne položte orechové cesto a na cesto rozotrite zvyšok krému. Prikryte druhým plátom lístkového cesta. Vrch koláča pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínom cukrom, alebo polejeme čokoládovou polevou. Rozkrájajte (najlepšie elektrickým nožom) na rovnaké štvorce.