Kefírové lievance sú tie najchutnejšie raňajky pre malých maškrtníkov. Bez veľkej námahy a s maximálnym efektom sa však týmito kefírovými lievancami zavďačíte celej rodine. Je to ideálne jedlo na prázdninové a nedeľné rána, keď sa nemusíte nikam náhliť a len tak si kefírové lievance pomaly vychutnávať.
Kefírové lievance – suroviny:
- 200 ml kefíru,
- 3 vajcia,
- 250 ml polohrubej múky,
- 1 lyžičku prášku do pečiva,
- štipku soli,
- olej,
- džem (jahodový, marhuľový),
- Nutella,
- čerstvé bobuľové ovocie (jahody, maliny, čučoriedky), alebo marhuľový kompót.
- Smotana na šľahanie
Postup:
Do väčšej misky vylejte téglik kefíru (200 ml), alebo acidofilného mlieka a postupne do neho zašľahajte tri celé vajcia. Múku rovnomerne rozmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli, a za stáleho miešanie po častiach pridajte do kefírového základu. Dôkladne do hladka vymiešajte. Dobre vyšľahané polotuhé cesto nechajte 30 minút odpočívať. Panvicu na lievance (môžete použiť aj bežnú panvicu) vytrite olejom a veľkou lyžicou do okrúhlych foriem postupne nalievajte kefírové cesto. Ak nemáte lievancovú panvicu, lyžicou nalievajte na bežnú panvicu po troške cesta a pomocou nožíka vytvarujte rovnaké asi pol centimetra vysoké a v priemere osem centimetrové okrúhle kolieska. Lievance pečte z oboch strán, podobne ako palacinky, až kým nestuhnú a majú zlatistú farbu. Hotové lievance klaďte na kuchynský papier, aby ste z nich odsali prebytočný tuk. Upečené lievance nechajte mierne vychladnúť. Potom vždy po dve spojte džemom a vrchný lievanec potrite Nutellou.
Mohlo by vás zaujímať
Nebojte sa improvizovať, a podľa vašich možností nahraďte Nutellu napríklad zmäknutou čokoládou alebo lekvárom. Na to poklaďte polovice jahôd alebo iného ovocia. Ak nemáte čerstvé ovocie, môžete použiť aj zavárané, napríklad polovice marhúľ alebo broskýň. Nakoniec dookola, po celom okraji, ozdobne nastriekajte šľahačku.