90 minút
8
Vanilková torta s jahodami a mascarpone je skvelý recept, ktorý stojí za to vyskúšať! Svetlý korpus s lahodným mascarpone krémom a jahodami.
Suroviny:
Cesto:
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 300 g hladkej múky
- 1 dl rastlinného oleja
- šťavu a kôru z 1 citróna
- 200 g bieleho jogurtu
Krém:
- 500 g mascarpone
- 450 ml smotany na šľahanie
- 130 g práškového cukru
- šťavu a kôru z 1 citróna
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 stužovač šľahačky
- 250 g čerstvých jahôd
- jahodový džem
Postup:
- Žĺtky s práškovým cukrom vymiešame do peny. Pridáme olej, jogurt, kôru a šťavu z citróna. Postupne pridáme múku, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a opatrne ich primiešame do cesta.
- Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri 175 °C približne 40 – 60 minút. Po 40 minútach skontrolujeme špáradlom, v prípade potreby prikryjeme alobalom. Ak je špáradlo po pichnutí suché, korpus je hotový.
- Vo veľkej mise zmiešame mixérom mascarpone, šľahačku, cukor a stužovač. Dochutíme citrónom a vanilkou.
- Vychladnutý korpus dvakrát prerežeme. Každú časť potrieme džemom, krémom a pridáme na plátky nakrájané jahody. Približne polovicu krému si necháme na vrch a okraje torty. Tortu ozdobíme jahodami.
- Vanilková torta s jahodami a mascarpone je hotová, môžeme ju podávať.